Aviatická Pouť 2018

Letos 2-3. června proběhla v Pardubicích Aviatická Pouť 2018. A na rozdíl od loňského roku bylo opět umožněno přiletět soukromými letadly, co jsme samozřejmě využili. K disposici jsem měl můj oblíbený OK-ELM se kterým jsem letěl po hodně dlouhé době, protože byl dlouho v servise kde kromě jiného dostal také nový lak. Podle plánu jsme tam měli být po oba dny, tj. v sobotu i v neděli, ale v neděli nebylo možné odletět z důvodu základny oblačnosti ve 300 ft.

Ale zpátky k Aviatické pouti. Jako každý rok se začínalo od nejstarších a nejpomalejších letadel. Začátek obstaral Blériot XI následovaný ukázkou letadel 1.světové války a pak přišly na řadu Avia BH.1, PB-6 Racek a Be-60 Bestiola. Tyto letadla díky pomalému a plynulému letu se dobře fotí :). Pak už následovali rychlejší Spitfire, B-25 Michel, P38-Lighting, T-28 Trojan, CAC 13 Boomerang a Jak-3. Pak odstartoval neobvyklý C3605. Flying Bulls předvedli společné vystoupení s L39 Albatros a po nich byla „procházka“ po křídlech letícího Stearmana. Nechyběl Martin Šonka a také akrobacie se Z-50LX. Potom přišly na řadu vrtulníky a tímto jsme se dostali až k nejrychlejším Jas-39 Gripen a Hradecké MIG-15UTI. Tradiční Balbo nechybělo ani letos. Po vrtulnících Mi-2 a W3RM přišly na řadu závěrečné skupiny, nejprve Bückery a na finále tradiční skupina Trenérů. Program byl tedy dlouhý.

Při návratu nás přivítal METAR s hlášením bouřky v okolí Mošnova, ale i té jsme se nakonec vyhnuli.

V něděli brzo ráno sice pršelo, ale déšť pak ustal a zdálo se že se počasí zlepšuje. Tak jsem připravil, vytáhnul z hangáru a natankoval OK-ELM, podal letový plán. Jenže počasí se naopak začalo znovu zhoršovat. Hlavně byla velmi nízká základna oblačnosti a po konzultaci s meteo službou na Mošnově jsem musel bohužel odlet zrušit. Tak aspoň že sobotu počasí spolupracovalo, a tak jsem mohl nafotit následující fotky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.